Funktioner i SkyView
Det finns ett stort antal smidiga funktioner i SkyView som kan underlättar ditt arbete. Här är några exempel.


3D-visualisering
Vänd, vrid och snurra runt. Undersök ritningar och modeller från alla vinklar och vrår. Matcha mot verkligheten i den digitala tvillingen och få en tydlig bild över skillnaden mellan vad som är och det som ska bli. Det kan ta en stund att komma in i att röra sig runt i 3D, men vi lovar att det är värt det!


Dela vy                                           
Med många involverade i ett projekt är kommunikation oerhört viktigt för att alla ska förstå och ha samma bild av förutsättningarna. Med dela vy-funktionen väljer du den information du vill visa, t ex en 3D-avbildning och ett eller flera CAD-lager, och skickar en delningslänk till din kund, kollega eller entreprenör. Du styr vad, hur och när de ska se informationen. Se instruktionsfilm på YouTube.


Objektslista
Lägg upp CAD-filer och 3D-modeller, spara ner linjer, areor och kommentarer i den lättillgängliga objektlista. Du har allt samlat på en plats och har det nära till hands när du behöver dem, och kan enkelt tända och släcka objekten du vill visa just nu. 


Vyer                               
Den digitala tvillingen kan bestå av ortofoto, punktmoln och 3D-modell, vilket styrs när bilderna konverteras från drönaren (s.k molnprocessering). Växla smidigt mellan de olika tillgängliga vyerna utifrån vad du vill göra och visa.


Tidslinje                                        
Efter varje drönarskanning skapas en ny digitala tvilling och därmed en ny punkt på projektets tidigslinje. På så vis kan du både följa och dokumentera förändringarna i projektet och även väljer viljen tidpunkt i projektet du vill se och arbeta mot.


 

 

VERKTYG I SKYVIEW
SkyView är fullmatat med praktiska verktyg samlade i ett överskådligt och lättillgängligt verktygsfält. Det är våra användare som driver vår utveckling genom att komma med önskemål om förbättringar och nya funktioner. Förändringarna kommer sedan med i de rullande uppdateringarna ett par gånger i månaden. På så vis håller vi SkyView användarvänligt och ser till att det kan göra nytta på riktigt för våra kunder.

Här beskriver vi kort några av de mest använda verktygen. Vill du fördjupa dig ännu mer i alla möjligheter och funktioner har vi samlat en massa bra information för dig i vårt Help center.


Genomlysning             
Jämför CAD-filer mot verkligheten. I exemplet nedan används verktyget genomlysning i bilden till höger för att kontrollera färdig mark-modellen. Till vänster är verktyget släckt och vi ser istället hur modellen förhåller sig till den befintliga marken.


Mätning                         
Med hjälp av mätverktyget kan du markera ett område i den digitala tvillingen, ta mått för att se längd eller area och få fram vilken höjd en specifik punkt har. De linjer och areor som skapas sparas i objektslistan där du kan döpa dem för att kunna gå tillbaka senare. Du kan också exportera geometrierna som CSV-fil.


Volymberäkning            
På bara några sekunder får du en noggrann beräkning av högar, gropar eller CAD-filer och visar behovet av schakt och fyll. Resultatet visas "flygande" ovanför objektet som beräknats så att du kan få en bättre uppfattning av volymen, men kan enkelt placeras i nivå med objektet genom att flytta reglaget Lyft upp volym. 


Avancerad mätning          
Med avancerad mätning kan du mäta på CAD-lager, areor, linjer och 3D-modeller. Verktyget "snappar" inte på marken utan endast på CAD-lager m.m. Se instruktionsfilm på YouTube.


Jämföra ortofoton             

Jämför utvecklingen över tid och följ framdriften i projektet genom att jämföra ortofoton. Välj de tidpunkter du vill jämföra och för reglaget över fotona för att se skillnaden.


Referensyta                       
Få överblick över höjdförhållanden, se höjdskillnader visuellt och kontrollera fall, avrinning eller planerad höjd för byggnader och konstruktioner. Sätt en önskad referenshöjd eller scrolla för att lyfta eller sänka centimeter för centimeter och följ förändringen över området. 
 


Inspektera                           
Granska de högupplösta orginalfotona i ortofotot för att inspektera detaljer. Verktyget är i synnerhet uppskattat av fastighetsförvaltare som använder det till att inspektera t ex tak, hängrännor och fasader. Gör markeringar direkt i bilden och spara ner till åtgärdsplan eller liknande.


Kommentera                        
Koppla en kommentar till en specifik punkt som notering till dig själv eller för att informera andra involverade i projektet. Kommentaren sparas i objektlistan och kan tändas eller släckas efter behov och tas bort när den är inaktuell.


 

 

Help center & Support                         
Du når vår support via den gula ikonen som du alltid hittar längst ner till höger, både här på SkyMap.se och när du är inloggad i SkyMap Portal.

Här hittar du även Help center där vi har samlat tips, trix och vägledning steg-för-steg både för att komma igång och för mer avancerade funktioner.

Gå direkt till Help center