SkyMap tar klivet från startup till scaleup

Publicerad: måndag 6 mar 2023


SkyMap har tecknat ett långsiktigt samarbetsavtal med MOBA Mobile Automation AG om försäljning av SaaS-tjänster (Software-as-a-Service) som ska förenkla för entreprenadföretag att hantera och få full nytta av 3D.

- Detta är vår största affär hittills och en viktig milstolpe som tar oss från att vara ett startup-bolag till att bli ett scaleup-bolag. Sedan starten 2015 har vi investerat över 100 miljoner i vår SaaS-plattform. Affären med MOBA är ett tydligt kvitto på att vi är på helt rätt spår och ger oss dessutom fler möjligheter på vår fortsatta tillväxtresa, säger en exalterad Jon Bengtsson, VD och grundare av SkyMap.

MOBA Group med huvudkontor i tyska Limburg har varit starka inom maskinstyrning till entreprenadbranschen i över 50 år. Med 17 kontor spridda i Europa, Asien, Nord- och Sydamerika och ett stort nätverk av återförsäljare når de över 150 länder. Avtalet har tecknats med det tyska moderbolaget och omfattar hela koncernen.

- Tjänsten är redo att lanseras i Sverige inom ett par veckor. Därefter flyttar vi fokus till de engelskspråkiga länderna och sedan vidare ut i världen. Det kommer att bli en lärorik resa för oss båda. I Norden är maskinstyrning och hantering av 3D-modeller väletablerat, men i många andra länder ser det annorlunda ut. Samarbetet öppnar både för att plocka en del långt hängande frukter men på en del marknader handlar det om att bryta helt ny mark och att väcka intresset för digitalisering som produktivitetsdrivare. Att ha en stark aktör som MOBA med oss på resan är helt avgörande, konstaterar Jon Bengtsson.

Den första tjänsten som lanseras är ett designverktyg som gör det enkelt för slutanvändaren att skapa och modifiera ritningar och 3D-modeller till maskinstyrning. Målet är att successivt lansera fler funktioner i tjänsten men också att tillsammans utveckla fler tjänster utifrån kundernas behov.

- Det är svårt att greppa den sammanlagda potentialen i affären men MOBA har satt en hög målsättning i avtalet. Med tanke på att tjänsten är skalbar och förberedd för att kunna användas i samtliga länder är potentialen enorm och effekten kommer att börja synas i vår försäljning redan i år, avslutar Jon Bengtsson.

 


Kort om SkyMap
SkyMap utvecklar Software as a Service-lösningar (SaaS) som förenklar bygg- och fastighetsbranschen med 3D-visualisering och har dedikerat år av utveckling till SaaS-plattformen SkyMap Portal, som inkluderar tjänster som SkyView, SkyMap Connect och SkyMap Design. Genom visualisering och digitalisering, från första idé till färdig byggnad och vidare till förvaltning av fastigheten, kan kostsamma fel upptäckas och undvikas i ett tidigt skede, kommunikation och samverkan förenklas och uppföljning och dokumentation kvalitetssäkras. Det ökar produktiviteten och skapar trygghet för både beställare och entreprenörer.

Kort om MOBA
MOBA har varit ett etablerat namn inom Mobile Automation i mer än 50 år. Deras kunnande och mångåriga erfarenhet inom automationsteknik utmärker dem globalt som erkända av experter inom utveckling och produktion av maskinkontrollsystem, identifiering, mobil vägningsteknik och flexibla mjukvarulösningar. Men MOBA-komponenter och system används även inom andra områden där robusta och pålitliga sensorer, styrenheter och driftenheter krävs.